Tips: Så gör du med aktiefonder i börsraset

Vad ska jag göra med mina aktiefonder? Är det för sent att sälja aktiefonder? Är det läge att köpa aktiefonder nu när det fallit? Frågorna som jag som rådgivare får i börstumultet är många och tyvärr finns det inte alltid några enkla sanningar. Varför?

Det beror Vad väldigt mycket på vem det är som frågar. Olika förutsättningar ger olika svar.  

Som rådgivare så är mitt bästa råd att fråga dig själv:

  • När behöver jag pengarna?
  • Vad betyder pengarna för mig?

Om svaret är att du ska ha pengarna snart så är att köpa aktiefonder nästan alltid fel eftersom de svänger kraftigt i värde och det gör måste man vara beredd på att det kan urholkas kraftigt både kort och medellång sikt. Vilken man per definition inte är om man ska använda pengarna snart.

Det är först när den frågan är besvara som du kan gå vidare.

Innebär det att om man har långt kvar tills pengarna ska konsumeras att man kan passa på att köpa aktier nu och glömma?

Kanske. Generellt så är det smart att försöka göra sina affärer vid tillfällen när det finns ”rädsla i marknaden”, blir tenderar priset och bli lägre och på så vis den svåra timingen bättre. Det svåra är naturligtvis att veta när det finns rädsla och ett bra sätt är att att lära sig att domedagsrubriker i tidningar kan vara en bra indikator på att det vara läge att göra en affär. Med det sagt så är det en taktik som fungerar bäst i en generellt stigande marknad. När börs-index når högre och högre nivåer.

Men min uppfattning är inte att så är fallet just nu. Nu i januari 2016 befinner sig marknaden i en fallande trend med djupare och djupare dalar och lägre och lägre toppar, då kommer sannolikt inte ”buy the dip- strategin” att fungera” och det gäller från start att stålsätta sig och bestämma sig att man kan acceptera minst en halvering av värdet (den regeln gäller alltid på börsen). För trender tenderar att hålla i sig längre än vi tror och det skulle mycket väl kunna bli mycket sämre innan det blir bättre igen på börsen.

köpa aktiefonder lannebo småbolag
Lannebo Småbolag i jämförelse med OMXS30 (Stora bolag)

Under året har småbolaget gått starkt vilket kan ha olika förklaringar men oavsett så har inte rädslan nått hit än. I en nedgångsfas brukar småbolagen gå ner mer än storbolagen. Så även om vi gillar Lannebo Småbolagsfond så känns timingen att gå in tungt i segmentet inte superintressant om inte sparhorisonten är väldigt lång.

 

 

 

Om du är bekväm med ovanstående dig så bestäm dig istället för att det är läge att börja placera börja köpa aktiefonder månads- eller kvartalsvis. Med den strategin riskerar blir ditt sparande psykologiskt enklare att hantera och du kommer att känna att det är roligt att investera när du kan köpa aktiefonder billigare istället för att behöva sälja i panik på lägre kursen och ta svidande förluster som gör börsen tråkig. Så ha torrt krut såhär i början av en fallande trend.

Det kan också vara klokt att investera i aktiefonder progressivt. Dvs köpa mindre i början och mer längre fram. Det är det skönt att ta beslutet att börja köpa, det är klokt och kommer att göra dig till en långsiktig vinnare som fondsparare. Men min uppfattning är att det mycket väl kan fortsätta att bli sämre under en tid innan det blir bättre.

Lycka med placeringarna

 

Per Östlund Pensions och -Investeringsrådgivare Centrum Pension
Per Östlund Pensions och Investeringsrådgivare
Centrum Pension