Livskvalitet eller Livskvantitet?

Förr i tiden levde folk betydligt kortare än vad vi gör idag. Välståndet och utvecklingen inom sjukvården har gjort att vi lever längre än någonsin och det är en utveckling som inte ser något stopp. Det låter ju till en början som något som är väldigt positivt men det finns en rad problem kopplat till den här utvecklingen.

Befolkningspyramiden från Folkhälsomyndigheten 

Jag skriver om det här eftersom det är väldigt relevant ur ett ekonomiskt perspektiv när det kommer till pensioner. Ju längre vi lever desto större ansträngning för pensionssystemet. Detta har resulterat i att pensionerna sänks och lösningen från våra trötta politiker är att vi ska jobba längre. Dessutom innebär den ökade livslängden också att vi förbrukar väsentligt mer sjukvård under våra sista år vilket givetvis blir en stor belastning på ekonomin i sin helhet när skattemedel pumpas in utan att fundera på om den väg som vi vandrar verkligen är i linje med medborgarnas intresse?  Vill vi verkligen att vården ska göra allt även om vi inte längre är vid medvetande eller kan föra vår egen talan?

Lyssna på det här podcast avsnittet från den fantastiska podden ”Planet Money” som produceras av NPR (national public radio) som är USA:s motsvarighet till Sveriges Radio. Avsnittet handlar om en stad i USA där man hanterar den här frågan på ett revolutionerande sätt som jag tycks leda till fantastiska förbättringar både för befolkningen och för ekonomin.  Är det en realistiskt lösning på ett svårt problem även i Sverige?

Det går även att lyssna tex i itunes.

Det här är en känslig debatt som är lätt att moralisera genom att säga saker som att man ”försöker ha ihjäl våra äldre” eller vill ”spara in på de sjuka”. Det är naturligtvis inte alls vad den här debatten handlar om. Det handlar om att människor vill ha hög livskvalitet snarare än att leva så länge det är möjligt i en sjuksäng utan att kunna föra sin egen talan.

För mig är det ett enkelt val att om jag kunde besparas ett lidande i min ålderdom eller om jag skulle råka ut för en olycka så att min mentala närvaro försvinner permanent så skulle jag inte vilja att vården gör ”vad som krävs” för att hålla min kropp vid liv.

Jag vill bara understryka att jag respekterar att andra människor kan känna på ett annat sätt i den här frågan och vad jag tycker är viktigt är att lyfta en debatt kring frågan.

Vad tycker du?
Vart går gränsen?

MVH
Per Landahl

 

Driver du eget aktiebolag? Då borde du kolla på den är filmen och sluta göra massa dyra misstag.
Ladda ner 10 minuters guide till pension genom att klicka här