Tjänstepension

  • Personlig service
  • Med rådgivning utan höga avgifter
  • Skräddarsytt utifrån ett stort utbud

Vill du få hjälp med din tjänstepension?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig!
Fyll i ditt förnamn här
This field is required.
Fyll i ditt mobilnummer här
This field is required.
This field is required.

Per Landahl

Vårt mål är att vara det självklara valet när det gäller rådgivning inom företagets tjänstepension, vård- och hälsoförsäkringar samt livförsäkringar. För att kunna erbjuda den bästa möjliga rådgivningen, agerar vi som kundens pålitliga partner gentemot alla andra aktörer och tar därför betalt för vårt arbete. Detta innebär i praktiken att vi vanligtvis erhåller rabatter på fonder och försäkringar, vilket i sin tur leder till en lägre totalkostnad och därmed mer pengar kvar till pensionen.

Tjänstepension: Viktigt men komplext

När det gäller de flesta som ansvarar för pensioner och förmåner inom ett företag, utgör detta område ofta endast en liten del av deras många arbetsuppgifter, vilket kan upplevas som både svårt och komplicerat. Trots detta är de flesta överens om att tjänstepensionen är en viktig förmån med stort värde för de anställda, och att det är värdefullt att kunna erbjuda dem individuell rådgivning. Eftersom många anställda inte uppskattar förmåner de inte förstår, bidrar vår rådgivning till att lyfta fram och tydliggöra värdet för varje enskild anställd.

  • Bolaget har idag en befintligt pensionsplan som ni sköter själva men ni vill erbjuda rådgivning kring förvaltningsform, placeringsval, efterlevandeskydd, livförsäkringar etc.
  • Bolaget saknar kollektivavtal och vill erbjuda en konkurrenskraftig lösning med tjänstepension och eventuella försäkringsförmåner. Ni anser att rådgivning är ett viktigt inslag för att säkerställa de anställdas intresse inte åsidosätts och att förmånen som företaget bekostar tydliggörs.
  • Bolaget är via hängavtal eller kollektivavtal anslutet till ITP och vill säkerställa att de anställda får en kvalificerad försäkringsrådgivning eftersom speciellt ITP 1 ofta är ”ointressanta” så får dessa sällan kvalificerad rådgivning.

Tjänstepensionspolicy

Vi hjälper till att formulera bolagets pensionspolicy vilket innebär att välja vilka pensions- och sjukförmåner man ska erbjuda, vilka eller vem som ska omfattas, vilka försäkringar som ska ingå och hur förmånerna ska påverkas av tex tjänsteledighet, rörliga löner, föräldraledighet.

Skulle det däremot redan finnas en policy, är vår erfarenhet att det kan vara mycket värdefullt att analysera denna och de risker som bolaget eventuellt har kopplat till policyn. Tyvärr är det inte ovanligt att bolag omedvetet bär risker relaterade till sina förmåner.

Vad kostar tjänstepension företaget?

När det kommer till frågan om vad tjänstepensionen kostar företaget, är det vanligaste önskemålet från våra kunder att det inte ska innebära någon merkostnad att anlita våra tjänster för den normala omfattningen av ett tjänstepensions- och förmånsuppdrag. Detta brukar normalt sett inte vara ett problem. Däremot, om det önskas mer omfattande insatser kring riskanalys eller utredning, fakturerar vi på konsultbasis enligt vår prislista. I grund och botten är vårt fokus att nettoeffekten för kundföretaget och dess anställda ska bli så bra som möjligt.

Vem betalar?

Beträffande vem som betalar, tar vi normalt sett betalt för vårt arbete av den som erhåller råden, vilket oftast sker genom att vi inkluderar vår avgift i pensionsförsäkringen. Detta innebär emellertid inte att det blir dyrare, utan snarare tvärtom, eftersom vi vanligtvis kan sänka den totala kostnaden genom de rabatter vi erhåller på både fondkapital och försäkring. Även om det förekommer skillnader i hur olika försäkringsgivare hanterar dessa frågor, kan vi erbjuda lösningar för de flesta situationer. Nyckelordet för oss är transparens.

Löneväxling – Tjänstepension räcker inte till

Efter sänkningen av avdragsrätten för privat pensionssparande som trädde i kraft för inkomståret 2015 så har intresset för löneväxling som ett komplement till ordinarie tjänstepension ökat dramatiskt. Anledningarna till detta är flera: för det första lever vi betydligt längre, vilket innebär att pengarna behöver räcka längre. För det andra förväntas pensionsåldern öka, och många ser inte fram emot en pension i dålig hälsa utan vill kunna njuta av tiden när de är i god fysisk form. För närvarande saknar anställda en avdragsgill sparform som på allvar kan erbjuda ett komplement till tjänstepensionen.

Därför kan vi hjälpa er att formulera en policy kring löneväxling och hjälpa de anställda så att de som kan tjäna på löneväxling förstår hur det fungerar och kommer igång. Kontakta oss genom att fylla i formuläret här.

Vill du få hjälp med Tjänstepension?

Vi hjälper dig. Vi har över 10 års erfarenhet utav Tjänstepension och har hjälpt över 300 kunder att få bättre koll.

Boka in ett kostnadsfritt samtal så skräddarsyr vi en plan åt dig.

Vanliga frågor om Tjänstepension

  • Hur mycket tjänar man in till tjänstepensionen?

    Det beror på vilken typ av pensionslösning du har. Personer födda efter 1978 har normalt ITP då är grundpremien 4,5% upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30% därutöver. Därutöver tillkommer även 1-3% beroende på avtal.

  • När kan man ta ut sin tjänstepension?

    Många privata tjänstepensionsavtal har en tidigaste ålder på 55år.

  • Vad händer med min pensions om jag dör?

    Om du har återbetalningsskydd så betalas försäkringens värde ut till de valda förmånstagarna. Godkända förmånstagare till en tjänstepension är make/maka, sambo och barn. Om försäkringen saknar återbetalningsskydd så går pengarna istället till de andra hos försäkringsbolaget som också saknar skyddet. Det blir då en s.k. “arvsvinst” och fördelas rättvist till alla som har gjort samma val.

  • Vad är efterlevandeskydd?

    Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn på olika typer av skydd inom försäkringen. Dom vanligaste efterlevandeskydden är återbetalningsskydd och efterlevandepension. Med efterlevandeskydd får dina förmånstagare pengar om du avlider, om du avlider innan utbetalningen startat eller så länge skyddet gäller. Om du inte har något efterlevandeskydd så får dina förmånstagare inga pengar. Istället får den du lite högre pension eftersom du tar del av arvsvinster från andra pensionssparare som gjort samma val.

  • Vad är återbetalningsskydd?

    Återbetalningsskydd innebär att din familj (förmånstagare) får ta del av dina pensionspengar om du skulle avlida. Återbetalningsskydd i försäkringen kostar inget men om du skulle välja bort återbetalningsskyddet får du i stället ta del av arvsvinster som gör att du får mer pengar i pension.

  • Vilka kan jag ha som förmånstagare i min tjänstepension?

    Det kan vara: make och registrerad partner, ex-make och tidigare registrerad partner, sambo och ex-sambo, barn/styvbarn/fosterbarn och ex-sambo – Barn/styvbarn/fosterbarn eller barn till ovan.

  • Vad är premiebefrielse?

    Om man tecknar premiebefrielse när man tecknar en tjänstepension eller direktpension så går försäkringsbolaget in och betalar premien om du blir långvarigt sjukskriven. Så din tjänstepension fortsätter utan att din arbetsgivare måste betala ifall du blir långtidssjukskriven. Premieförsäkring ingår i alla pensionsplaner och är ett grundläggande skydd för de allra flesta.

  • Vad är allmän pension?

    Allmän pension betalas ut från staten och redovisas i det orangea kuvertet.

  • Hur maximerar jag allmän pension?

    Genom att ta ut lön upp till brytpunkten för maxiamal pensionsgrundande inkomst (PGI).

  • Vad är tjänstepension?

    Den dagen du slutar att arbeta, går i pension, så kommer din ersättning från dina olika pensionsförsäkringar i stället för lön. Tjänstepension är den pension som de flesta arbetsgivare betalar för sina anställda. Dock är det frivilligt för arbetsgivaren, om inte ett kollektivavtal finns, att ge sina anställda en tjänstepension. Det är oftast en förmån.

  • Vad händer med min tjänstepension ifall jag byter arbetsgivare?

    Om du byter arbetsgivare/får nytt jobb, slutar din gamla arbetsgivare att betala in på din tjänstepension som dom har startat i ditt namn. Alla pengar som är sparade i denna tjänstepension kommer att finnas kvar tills du går i pension så har du bytt arbetsgivare ett par gånger så det innebär att när du går i pension så kommer utbetalningar från de tjänstepensioner du har att utbetalas från olika håll.

  • Vad menas med traditionell försäkring?

    I en traditionell försäkring förvaltar det försäkringsbolag där du har din tjänstepension det sparade kapitalet för din räkning. Du får ett garanterat försäkringsbelopp när du går i pension plus en återbäringsränta. En traditionell pensionsförsäkring är ett val ifall du vill ha en trygg försäkring med låg risk.

  • Hur fungerar löneväxling?

    Hur fungerar Löneväxling? Löneväxling kan vara ett bra alternativt pensionssparande om du har en hög lön. Månadslönen, efter löneväxling, bör vara över 54 167 kr (2025). Om du vill löneväxla så måste man få det beviljat av sin arbetsgivare och det är inte alla arbetsgivare som kan ge den möjligheten. Vid löneväxling avstår du en del av din lön och man använder då de pengarna till en extra pensionsförsäkring. Löneskatten på den pensionsförsäkring man kopplar till löneväxling är lägre än de sociala avgifterna och då kan din arbetsgivare kompensera dig för mellanskillnaden som är 5,8%. Det innebär att du får ut mer i pensionssparandet än den lön du har avstått från.

  • Ingår löneväxling i bodelning vid skiljsmässa?

    Vid en skilsmässa ingår inte det löneväxlande beloppet i en bodelning. Notera dock att företagare behandlas helt olika här och företagarens pension kan ingå om inget annat avtalats med din partners.

  • Vem passar det att löneväxla?

    Den som har hög inkomst, är frisk, inte riskerar att bli arbetslös och är beredd att avstå delar av sin lön just nu för att sedan kunna få ut mer vid pension.

  • Hur vet jag om jag har tjänstepension?

    För att se om du har tjänstepensioner kan du registrera dig och sedan logga in på minpension.se. På minpension.se kan du se alla dina tjänstepensioner som du har tjänat ihop och göra prognoser och planera framtiden inför pensioneringen.

  • Vad är skillnaden på fondförsäkring och depåförsäkring?

    I en fondförsäkring sparar du i fonder. I en depåförsäkring kan du spara både i fonder, enskilda aktier och andra värdepapper.