Vad är direktpension?
Direktpension är en avtal mellan bolag och anställd om pension. För fåmansbolag skiljer det sig från tjänstepension och utmärker sig genom sin höga flexibilitet och lägre skatt. Faktum är att direktpension kan erbjuda dig som äger ett aktiebolag både mer pengar i pension och dessutom en större frihet när det gäller hur du vill använda ditt pensionskapital. En annan viktig aspekt är att direktpension nästan alltid innebär lägre skatt och därmed mer pengar kvar i plånboken för den som driver ett aktiebolag.
Så fungerar det
En Direktpension är ett avtal mellan ditt företag och en anställd, exempelvis dig själv om du jobbar i bolaget. Detta avtal innebär ett löfte om framtida pension som betalas ut från företaget till den anställde. Därför kan detta avtal användas antingen som ett alternativ till en vanlig tjänstepension eller som ett komplement till en sådan.
Du som driver ett eget aktiebolag och pensionssparar åt dig själv via en försäkring bör därför göra en kalkyl på hur din penisonsprognos ser ut. Om resultatet visar att du sannolikt kommer att betala marginalskatt så bör du gå vidare med Direktpension.
Flexibel lösning
En viktig aspekt är att du sitter på båda sidorna av förhandlingsbordet om du äger bolaget själv. Du kan då bestämma dig för att häva Direktpensionsavtalet och återföra kapitalet till bolaget. Det är inte möjligt med tjänstepension men med Direktpension får du den flexibiliteten på köpet.
Pengarna som du avsätter till dig själv som bolagsägare är alltså inte låsta. Om de till exempel behövs i bolaget för att du vill göra en investering, kan du riva överenskommelsen och återföra kapitalet till bolaget.
Vill du senare återskapa ett pensionskapital, kan du göra ännu större avsättningar till dig själv i en ny Direktpension för att komma ifatt. Förutsatt att det finns beskattade vinstmedel i bolaget, finns det ingen övre gräns för hur stora dina avsättningar till direktpensionen får vara, vilket däremot är fallet med vanliga tjänstepensioner där avdraget är begränsat till 35 procent av lönen och maximalt tio prisbasbelopp.
Nackdelar med Direktpension
Trots dessa fördelar finns det även nackdelar med direktpension. En nackdel som ibland framhålls av banker är att avsättningar till tjänstepension är avdragsgilla, medan avsättningar till direktpension inte är det, och därmed sker avsättningen med beskattat eget kapital. Vidare anses konkursskyddet generellt vara bättre i en tjänstepension. Slutligen finns det begränsningar vid överlåtelse till en ny försäkringstagare.
Trygg Direktpension med garanti hos SEB trygg liv
Genom traditionell förvaltning växer ditt sparande med årlig återbäring. Dessutom får du en garanti på dina insättningar och behöver inte oroa dig för marknadens svängningar. Nedan visar vi de aktuella villkoren för Direktpension hos SEB Pension och Försäkring.
Det är en trygg lösning för den som inte själv vill byta fonder men samtidigt få en god avkastning på kapitalet varje år. Dessutom har traditionell förvaltning låga avgifter eftersom man slipper betala fondavgifter.
Garantin i SEB Pension och Försäkring innebär att du inte kan få mindre än ditt insatta kapital tillbaka. Detta skiljer sig mot vanliga fonder och aktier och passar den som prioriterar trygghet.
Värdet av flexibilitet?
Det är vanligt att man ser olika beräkningar som visar på att den ena metoden är bättre baserat på olika antaganden framför en annan. Direktpension innehåller den option vilken beskrivs ovan.
Den har givetvis ett värde även om det kan vara svårt att veta exakt hur stort det värdet är. Vi anser att det är betydande.
Det vanligaste tillvägagångssättet är att först skapa en företagsägd kapitalförsäkring som utgör säkerhet för pensionsavtalet. Därefter upprättar man en pensionsutfästelse. Slutligen pantförskrivs försäkringen i utfästelsen, vilket ger ett skydd mot andra fordringsägare om företaget skulle drabbas av ekonomiska svårigheter. Juridiskt sett utgörs direktpensionen av pensionsutfästelsen, som alltså är ett avtal. För att ytterligare säkerställa utfästelsen pantförskrivs försäkringen till mottagaren.
Vidare är det viktigt att skapa ett komplement till pensionsavtalet som tydligt anger vad som gäller vid dödsfall, konkurs eller företagsöverlåtelser.
Vanligast är att man gör en depåförsäkring eller sätter försäkringen i ett traditionellt livbolag med garanti.
Det går även att som företagare teckna Direktpension utan försäkring vilket medför vissa för och nackdelar.
Att välja rätt företagspension
Om du tecknar en tjänstepensionsförsäkring så får bolaget göra avdrag för avsättningarna.
För tjänstepensioner gäller att avdraget ska göras när premien betalas in, medand direktpensionens avdrag görs när pengarna betalas ut. Här bör tilläggas att det under antagande att pensionen faktiskt betalas ut som pension enligt direktpensionsavtalet.
En mycket viktig skillnad är att pengarna som du avsätter i en Direktpension inte är låsta. Du kan stadga att utfästelsens rivs och att kapitalet tillfaller bolaget, vilket kan vara mycket viktigt i vissa situationer.
En annan skillnad är att det är företaget som betalar ut pensionen till den anställde, men vid tjänstepensioner är det försäkringsbolaget som gör det.
För att komma igång behöver du och ditt bolag skriva en direktpensionsutfästelse.
Ta hjälp av oss på Centrum Pension som vet hur Direktpension och tjänstepension fungerar så att den upprättade handlingen blir korrekt.
Direktpension är ett populärt sätt för småföretagare att bygga upp sitt kapital genom företaget. I denna artikel går vi igenom vad direktpension är, vilka fördelar det har jämfört med andra sparformer för dig som är egen företagare samt några vanliga fallgropar och nackdelar att se upp för.
Direktpension är också vanligt i andra sammanhang t.ex. avgångspension eller lösningar för nyckelpersoner. Det är att annat användningsområde för direktpension och som jag inte kommer att behandla i den här artikeln.
Direktpension för egenföretagare
Direktpension är ett avtal om pension mellan arbetsgivare och en anställd – i detta fall företagaren själv som bygger upp sitt pensionskapital inom bolaget, vanligtvis genom en företagsägd kapitalförsäkring. För att uppnå alla fördelar som en direktpension innebär så ingår dessa moment:´.
- En sparande i depå eller kapitalförsäkring
- En pensionsutfästelse
- Pantsättning av kapitalet till förmån för den utfästa pensionen
Direktpension kan vara ett attraktivt alternativ till traditionell tjänstepension eftersom det erbjuder större flexibilitet och fler valmöjligheter när det kommer till pension för företagare.
Tillgänglighet och Flexibilitet med Direktpension
En av de största fördelarna med direktpension är tillgängligheten och flexibiliteten det ger. Pensionskapitalet är tillgängligt för företaget och du kan vid behov välja att återföra pengarna till bolaget, vilket möjliggör fördelaktiga uttagsmodeller med låg beskattning. Det är dock viktigt att notera att direktpension lämpar sig bäst för långsiktigt sparande, eftersom vissa förutsättningar och regler gör det svårt att ta ut kapitalet tidigare.
Så påverkas bolagets egna kapital av pensionsutfästelsen
När du väljer sparform är det viktigt att förstå hur avsättningarna påverkar företagets ekonomi. Eftersom premien till direktpension inte är avdragsgill, så redovisar bolag de pengar som placerats i en direktpension som företagets egna kapital, närmare bestämt bundet eget kapital. Detta innebär att du i framtiden kan välja att ta ut pensionskapitalet som vinstutdelning, vilket kan vara fördelaktigt om utdelningsskatten är låg.
Vi rekommenderar att du regelbundet utvärderar dina alternativ. Att ha en flexibel lösning som direktpension kan vara en stor fördel i sådana situationer.
Skillnad mellan Fritt och Bundet Eget Kapital
Pengar som du sätter in i en direktpension bokför bolaget som en tillgång i balansräkningen och samtidigt som en pensionsskuld för företaget. För att göra en utdelning av dessa medel som aktieutdelning behöver man vidta några åtgärder:
- Börja med att du upphäver pensionsavtalet
- Fortsätt med att du häver pantsättningen – Kapitalet som tidigare varit i pantsatt är nu fritt
- Genomför ett bokslut – Efter bokslutet övergår kapitalet från bundet till fritt eget kapital, vilket gör det möjligt att dela ut till aktieägarna.
Dessa steg gör det möjligt att omvandla pensionskapitalet till en utdelning, vilket kan vara en fördel om skatteförutsättningarna är gynnsamma.
Direktpension med Kapitalförsäkring
Att kombinera direktpension med en kapitalförsäkring är en vanlig lösning. En fördel med detta är att man inte betalar någon kapitalvinstskatt på värdepappersaffärer inom försäkringen. Tyvärr innebär det också att man innte kvittar förluster. I stället betalar man en schablonskatt baserad på värdet av försäkringen, vilket belastar värdet på depån. Du som kund slipper helt att redovisa köp och sälj. Det är en stor fördel och för många är det en administrativ nödvändighet.
Direktpension utan Kapitalförsäkring
En annan möjlighet är att välja direktpension utan en kapitalförsäkring. Fördelen med denna lösning är att man slipper kostnaden för schablonskatten, vilket minskar de årliga utgifterna och gynnar ränta-på-ränta-effekten. Det är dock viktigt att tänka på att man inte kan byta värdepapper i en vanlig depå utan att realisera vinsten, vilket kan påverka den totala avkastningen negativt.
Denna lösning passar bäst för företagare som planerar att behålla sitt aktiebolag även som pensionär och ta ut lön istället för att avveckla företaget. På så sätt kan man kvitta lönekostnaden och dra nytta av andra skattemässiga fördelar som ett aktivt bolag erbjuder.
Lämplig lösning för egenföretagare
Direktpension kan vara en mycket fördelaktig sparform för småföretagare som vill ha flexibilitet och möjlighet att anpassa sitt pensionskapital efter företagets och omvärldens förutsättningar. Genom att välja rätt upplägg, antingen med eller utan kapitalförsäkring, kan man maximera avkastningen och minimera skattekostnaderna över tid. Det är dock viktigt att vara medveten om de regler och förutsättningar som gäller för att undvika fallgropar.