Direktpension

  • Flexibel lösning
  • Stor flexibilitet
  • Enkelt för den anställde

Vill du få hjälp med direktpension?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig!
Fyll i ditt förnamn här
This field is required.
This field is required.

Per Landahl

Vad är direktpension?

Direktpension är en företagslösning för tjänstepension som erbjuder hög flexibilitet.
Direktpension kan ge dig som äger ett aktiebolag både mer pengar i pension och större frihet kring hur du vill använda pensionskapitalet.

Direktpension innebär nästan alltid lägre skatt och mer pengar kvar i fickan för den som äger ett aktiebolag.

Så fungerar Direktpension

En Direktpension är ett avtal mellan ditt företag och en anställd, exempelvis dig själv om du jobbar i bolaget. Avtalet innebär ett löfte om pension som betalas från företaget till den anställde avtalet kan användas som ett alternativ eller ett komplement till en vanlig tjänstepension.

Du som driver ett eget aktiebolag och pensionssparar åt dig själv via en försäkring bör därför göra en kalkyl på hur din penisonsprognos ser ut. Om resultatet visar att du sannolikt kommer att betala marginalskatt så bör du gå vidare med Direktpension.

Flexibel lösning

En viktig aspekt är att du sitter på båda sidorna av förhandlingsbordet om du äger bolaget själv. Du kan då bestämma dig för att häva Direktpensionsavtalet och återföra kapitalet till bolaget. Det är inte möjligt med tjänstepension men med Direktpension får du den flexibiliteten på köpet.

Pengarna som du avsätter i Direktpensionen till dig själv som bolagsägare är alltså inte låsta. Om de till exempel behövs i bolaget för att du vill göra en investering, kan du riva överenskommelsen och återföra kapitalet till bolaget.

Vill du senare återskapa ett pensionskapital, kan du göra ännu större avsättningar till dig själv i en ny Direktpension för att komma ifatt. Om det finns skattade vinstmedel i bolaget finns det ingen övre gräns för hur stora dina avsättningar till Direktpensionen får vara, vilket är fallet vid vanliga tjänstepensioner. Där är avdraget för tjänstepensionen maximerat till 35 procent av lönen och maximalt 10 prisbasbelopp.

Nackdelar med Direktpension

  • En nackdel och som ibland lyfts fram hos bankerna är att avsättning till tjänstepensionen är avdragsgill. Avsättningen till Direktpension är inte avdragsgill och därmed är det beskattat eget kapital som sätts av
  • Konkursskyddet bör anses vara bättre i en tjänstepension
  • Begränsningar finns vid överlåtelse till ny försäkringstagare

Trygg Direktpension med garanti hos SEB trygg liv

Med traditionell förvaltning växer din Direktpension med årlig återbäring. Du får garanti på insättningarna och slipper oroa dig för marknadens svängningar. Nedan visar vi de aktuella villkoren för Direktpension hos SEB Pension och Försäkring.

Det är en trygg lösning för den som inte själv vill byta fonder men samtidigt få en god avkastning på kapitalet varje år. Dessutom har traditionell förvaltning låga avgifter eftersom man slipper betala fondavgifter.

Garantin i SEB Pension och Försäkring innebär att du inte kan få mindre än 80% av din investering tillbaka vilket gör det till en mycket enkel sparform.

Värdet av flexibilitet?

Det är vanligt att man ser olika beräkningar som visar på att den ena metoden är bättre baserat på olika antaganden framför en annan. Direktpension innehåller den option vilken beskrivs ovan.

Den har givetvis ett värde även om det kan vara svårt att veta exakt hur stort det värdet är. Vi anser att det är betydande.

Det vanligaste tillvägagångssättet är att:

  • Skapa en företagsägd kapitalförsäkring (som utgör säkerhet för pensionsavtalet)
  • Upprätta en pensionsutfästelse
  • Försäkringen pantförskrivs i utfästelsen vilket skyddar mot andra fordringsägare om företaget skulle komma på obestånd.

Direktpensionen utgörs juridiskt av pensionsutfästelsen (som är ett avtal).  Man säkrar att parten som gör utfästelsen genom att pantförskriva försäkringen till mottagaren.

Det är viktigt att man skapar ett komplement till pensionsavtalet, och skriver ut vad som gäller vid dödsfall, konkurs eller företagsöverlåtelser.

Vanligast är att man gör en depåförsäkring eller sätter försäkringen i ett traditionellt livbolag med garanti.

Det går även att som företagare teckna Direktpension utan försäkring vilket medför vissa för och nackdelar.

Viktiga skillnader mellan tjänstepension och Direktpension

Om du tecknar en tjänstepensionsförsäkring så får bolaget göra avdrag för avsättningarna.

För tjänstepensioner gäller att avdraget ska göras när premien betalas in, medan Direktpensionens avdrag görs när pengarna betalas ut. Här bör tilläggas att det under antagande att pensionen faktiskt betalas ut som pension enligt direktpensionsavtalet.

En mycket viktig skillnad är att pengarna som avsätts i en Direktpension inte är låsta. Du kan stadga att utfästelsens rivs och att kapitalet tillfaller bolaget, vilket kan vara mycket viktigt i vissa situationer.

En annan skillnad är att det är företaget som betalar ut pensionen till den anställde, men vid tjänstepensioner är det försäkringsbolaget som gör det.

För att komma igång med en Direktpension behöver du och ditt bolag skriva en direktpensionsutfästelse.

Ta hjälp av oss på Centrum Pension som vet hur Direktpensionen fungerar så att den upprättade handlingen blir korrekt.

Vill du få hjälp med Direktpension?

Vi hjälper dig. Vi har över 10 års erfarenhet utav Direktpension och har hjälpt över 300 kunder att få bättre koll.

Boka in ett kostnadsfritt samtal så skräddarsyr vi en plan åt dig.

Vanliga frågor om Direktpension

  • Vad är direktpension?

    Direktpension är en pensionslösning som innebär att ett företag upprättar ett avtal med en anställd om att de kommer att betala ut pension till individen. Lösningen kan användas för alla anställda, men i praktiken används den främst av egenföretagare som vill skydda sin pension och samtidigt ha pengarna tillgängliga om de skulle behövas i bolaget.

  • Hur fungerar direktpension?

    För att spara i direktpension behöver ditt företag upprätta en pensionsutfästelse till dig eller en anställd inom företaget. Pensionsutfästelsen fungerar då som löfte att företaget kommer betala ut pension och detta avtal kan endast ändras med den anställdes medgivande. Därefter tecknar företaget en kapitalförsäkring som fungerar som säkerhet för utfästelsen. Försäkringen pantsätts till den anställde, vilket betyder att den har rätt till hela eller delar av försäkringen beroende på vad som avtalats. Pantsättningen gör att pensionen är skyddad även om företaget går i konkurs, men att kapitalet kan återföras till företaget (med den försäkrade individens medgivande) om det skulle behövas.

  • Vad är skillnaden mellan direktpension och tjänstepension?

    En direktpension är mer komplicerad pensionslösning med många fördelar, särskilt för nyckelpersoner, företagare med en tjänstepension är mer konventionell pensionslösning. Där pensionen i slutändan alltid betalas ut av försäkringsbolaget. Om du tecknar en tjänstepensionsförsäkring så får bolaget göra avdrag för avsättningarna. För tjänstepensioner gäller att avdraget ska göras när premien betalas in, medan Direktpensionens avdrag görs när pengarna betalas ut.

  • Hur beskattas direktpension?

    Under tiden pengarna ligger i kapitalförsäkringen betalar ditt företag endast en årlig schablonskatt på det totala beloppet, oavsett hur stor vinsten blir. I samband med utbetalningarna av direktpensionen behöver du också betala skatt, men den exakta skattesatsen avgörs då av om du väljer att plocka ut pensionen som lön eller utdelning. Vad som är mest fördelaktigt avgörs bland annat av din ålder och om bolaget fortfarande är verksamt vid uttagstillfället.

  • Vem kan få direktpension?

    För att kunna teckna direktpension krävs att bolaget ifråga är ett aktiebolag eftersom ett sådant pensionslöfte endast kan ges till anställda. Du kan därmed inte spara i en direktpension om du driver enskild firma.

  • För vem är direktpension bra för?

    Det är bra för entreprenörer som…