Hur vi kan hjälpa dig som företagare

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your heading

  • Direktpension

    Accent Heading

    Vad är direktpension?

    Direktpension är en företagslösning för tjänstepension som erbjuder hög flexibilitet.
    Direktpension kan ge dig som äger ett aktiebolag både mer pengar i pension och större frihet kring hur du vill använda pensionskapitalet.

    Direktpension innebär nästan alltid lägre skatt och mer pengar kvar i fickan för den som äger ett aktiebolag.

    Så fungerar Direktpension

    En Direktpension är ett avtal mellan ditt företag och en anställd, exempelvis dig själv om du jobbar i bolaget. Avtalet innebär ett löfte om pension som betalas från företaget till den anställde avtalet kan användas som ett alternativ eller ett komplement till en vanlig tjänstepension.

    Du som driver ett eget aktiebolag och pensionssparar åt dig själv via en försäkring bör därför göra en kalkyl på hur din penisonsprognos ser ut. Om resultatet visar att du sannolikt kommer att betala marginalskatt så bör du gå vidare med Direktpension.

    Flexibel lösning

    En viktig aspekt är att du sitter på båda sidorna av förhandlingsbordet om du äger bolaget själv. Du kan då bestämma dig för att häva Direktpensionsavtalet och återföra kapitalet till bolaget. Det är inte möjligt med tjänstepension men med Direktpension får du den flexibiliteten på köpet.

    Pengarna som du avsätter i Direktpensionen till dig själv som bolagsägare är alltså inte låsta. Om de till exempel behövs i bolaget för att du vill göra en investering, kan du riva överenskommelsen och återföra kapitalet till bolaget.

    Vill du senare återskapa ett pensionskapital, kan du göra ännu större avsättningar till dig själv i en ny Direktpension för att komma ifatt. Om det finns skattade vinstmedel i bolaget finns det ingen övre gräns för hur stora dina avsättningar till Direktpensionen får vara, vilket är fallet vid vanliga tjänstepensioner. Där är avdraget för tjänstepensionen maximerat till 35 procent av lönen och maximalt 10 prisbasbelopp.

    Nackdelar med Direktpension

    • En nackdel och som ibland lyfts fram hos bankerna är att avsättning till tjänstepensionen är avdragsgill. Avsättningen till Direktpension är inte avdragsgill och därmed är det beskattat eget kapital som sätts av
    • Konkursskyddet bör anses vara bättre i en tjänstepension
    • Begränsningar finns vid överlåtelse till ny försäkringstagare

    Trygg Direktpension med garanti hos SEB trygg liv

    Med traditionell förvaltning växer din Direktpension med årlig återbäring. Du får garanti på insättningarna och slipper oroa dig för marknadens svängningar. Nedan visar vi de aktuella villkoren för Direktpension hos SEB Pension och Försäkring.

    Det är en trygg lösning för den som inte själv vill byta fonder men samtidigt få en god avkastning på kapitalet varje år. Dessutom har traditionell förvaltning låga avgifter eftersom man slipper betala fondavgifter.

    Garantin i SEB Pension och Försäkring innebär att du inte kan få mindre än 80% av din investering tillbaka vilket gör det till en mycket enkel sparform.

    Värdet av flexibilitet?

    Det är vanligt att man ser olika beräkningar som visar på att den ena metoden är bättre baserat på olika antaganden framför en annan. Direktpension innehåller den option vilken beskrivs ovan.

    Den har givetvis ett värde även om det kan vara svårt att veta exakt hur stort det värdet är. Vi anser att det är betydande.

    Det vanligaste tillvägagångssättet är att:

    • Skapa en företagsägd kapitalförsäkring (som utgör säkerhet för pensionsavtalet)
    • Upprätta en pensionsutfästelse
    • Försäkringen pantförskrivs i utfästelsen vilket skyddar mot andra fordringsägare om företaget skulle komma på obestånd.

    Direktpensionen utgörs juridiskt av pensionsutfästelsen (som är ett avtal).  Man säkrar att parten som gör utfästelsen genom att pantförskriva försäkringen till mottagaren.

    Det är viktigt att man skapar ett komplement till pensionsavtalet, och skriver ut vad som gäller vid dödsfall, konkurs eller företagsöverlåtelser.

    Vanligast är att man gör en depåförsäkring eller sätter försäkringen i ett traditionellt livbolag med garanti.

    Det går även att som företagare teckna Direktpension utan försäkring vilket medför vissa för och nackdelar.

    Viktiga skillnader mellan tjänstepension och Direktpension

    Om du tecknar en tjänstepensionsförsäkring så får bolaget göra avdrag för avsättningarna.

    För tjänstepensioner gäller att avdraget ska göras när premien betalas in, medan Direktpensionens avdrag görs när pengarna betalas ut. Här bör tilläggas att det under antagande att pensionen faktiskt betalas ut som pension enligt direktpensionsavtalet.

    En mycket viktig skillnad är att pengarna som avsätts i en Direktpension inte är låsta. Du kan stadga att utfästelsens rivs och att kapitalet tillfaller bolaget, vilket kan vara mycket viktigt i vissa situationer.

    En annan skillnad är att det är företaget som betalar ut pensionen till den anställde, men vid tjänstepensioner är det försäkringsbolaget som gör det.

    För att komma igång med en Direktpension behöver du och ditt bolag skriva en direktpensionsutfästelse.

    Ta hjälp av oss på Centrum Pension som vet hur Direktpensionen fungerar så att den upprättade handlingen blir korrekt.

  • Kapitalrådgivning

    Accent Heading

    Vad är kapitalrådgivning?

    Kapitalrådgivning är en tjänst som hjälper dig att fatta välgrundade beslut om dina pengar. Det handlar om att tillsammans med en expert kartlägga din ekonomiska situation, dina mål och risktolerans. Utifrån den här informationen skapas en skräddarsydd investeringsstrategi som passar just dig.

    Varje kund är unik

    Varje person har unika behov, mål och drömmar. Det som är viktigt för en person kanske inte är lika viktigt för någon annan. Därför är det viktigt att en kapitalrådgivare tar sig tid att lära känna dig och din situation.

    • Personliga mål: Vill du spara till en bostad, pension eller kanske en jorden-runt-resa?
    • Risktolerans: Hur bekväm är du med att se värdet på dina investeringar fluktuera?
    • Tidshorisont: När behöver du pengarna?

    En unik portfölj för varje individ

    Baserat på din personliga profil skapas en portfölj som är anpassad efter dina specifika behov. Det finns ingen one-size-fits-all-lösning när det kommer till investeringar.

    • Diversifiering: För att sprida riskerna kan portföljen innehålla olika typer av tillgångar, som aktier, fonder, obligationer och fastigheter.
    • Balansering: Förhållandet mellan olika tillgångar i portföljen kan justeras för att optimera avkastningen och minimera risken.
    • Löpande uppföljning: Din rådgivare kommer att följa din portfölj över tid och göra nödvändiga justeringar för att säkerställa att den fortfarande är i linje med dina mål.

    Varför välja kapitalrådgivning?

    • Expertis: En kapitalrådgivare har djup kunskap om finansmarknaderna och kan hjälpa dig att fatta välgrundade investeringsbeslut.
    • Objektivitet: En oberoende rådgivare kan ge dig råd som inte påverkas av personliga intressen.
    • Trygghet: Genom att delegera förvaltningen av ditt kapital kan du känna dig tryggare och mer avslappnad.
    • Tidseffektivitet: En rådgivare tar hand om den tidskrävande uppgiften att analysera marknaden och välja rätt investeringar.

    Sammanfattningsvis

    Kapitalrådgivning handlar om att skapa en långsiktig och hållbar ekonomisk framtid. Genom att arbeta tillsammans med en erfaren rådgivare kan du nå dina finansiella mål på ett tryggt och effektivt sätt.

    Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta en kapitalrådgivare för en kostnadsfri konsultation.

  • Tjänstepension

    Accent Heading

    Vårt mål är att valet självklara valet för rådgivning kring allt som rör företagets tjänstepensionsförmåner, vård-hälsoförsäkringar och livförsäkring. För att på kunna erbjuda den bästa rådgivning så står vi kundens ringhörna mot alla andra parter så tar vi betalt för vårt arbete. Det innebär vanligtvis att vi får rabatter på fonder och försäkringar som gör att totalkostnaden blir lägre och det blir mer över till pensionen.

    För de flesta som är ansvariga för pensioner och förmåner på företaget så är det bara en väldigt liten del bland många andra arbetsuppgifter och det kan upplevas som svårt och komplicerat. Trots detta så är de flesta överens om att tjänstepensionförmånen är en viktig förmån med stort värde för de anställda och att det är värdefullt att kunna erbjuda sina anställda individuell rådgivning. Många anställda uppskattar inte förmåner som de inte förstår, rådgivningen hjälper till att lyfta tydliggöra värdet för den anställda.

    • Bolaget har idag en befintligt pensionsplan som ni sköter själva men ni vill erbjuda rådgivning kring förvaltningsform, placeringsval, efterlevandeskydd, livförsäkringar etc.
    • Bolaget saknar kollektivavtal och vill erbjuda en konkurrenskraftig lösning med tjänstepension och eventuella försäkringsförmåner. Ni anser att rådgivning är ett viktigt inslag för att säkerställa de anställdas intresse inte åsidosätts och att förmånen som företaget bekostar tydliggörs.
    • Bolaget är via hängavtal eller kollektivavtal anslutet till ITP och vill säkerställa att de anställda får en kvalificerad försäkringsrådgivning eftersom speciellt ITP 1 ofta är ”ointressanta” så får dessa sällan kvalificerad rådgivning.

    Tjänstepensionspolicy

    Vi hjälper till att formulera bolagets pensionspolicy vilket innebär att välja vilka pensions- och sjukförmåner man ska erbjuda, vilka eller vem som ska omfattas, vilka försäkringar som ska ingå och hur förmånerna ska påverkas av tex tjänsteledighet, rörliga löner, föräldraledighet.

    Om det redan finns en policy så är vår erfarenhet att det kan vara till stor nytta att analysera denna och de risker som bolaget har förknippat med policy. Det tyvärr inte ovanligt att bolaget bär risker kopplat till förmåner som man inte är medvetna om.

    Vad kostar tjänstepension företaget?

    Det vanligaste önskemålet från våra kunder är att man inte ska drabbas av någon merkostnad för att använda våra tjänster kopplat till tjänstepension. Det brukar normalt sett inte vara några problem för den normala omfattningen av ett tjänstepension- och förmånsuppdrag. Undantaget är om man tex vill göra mer långtgående insatser kring riskanalys, utredning då fakturerar på konsultbasis enligt vår prislista. Vårt fokus är att nettoeffekten för kundföretaget och dessa anställda skall vara så bra som möjligt.

    Vem betalar?

    Vi tar normalt sett betalt för arbetet av den som erhåller råden, normalt sett sker det genom att vi lägget på vår avgift på pensionsförsäkringen. Det innebär inte att det blir dyrare, utan tvärt om så innebär det ofta att vi kan sänka den totala kostnaden eftersom vi vanligtvis erhåller rabatt både på fondkapitalet och försäkringen. Det förekommer skillnader mellan hur olika försäkringsgivare hanterar dessa frågor men vi kan erbjuda lösningar de flesta konstellationer. Nyckelordet för oss är transparens.

    Löneväxling – Tjänstepension räcker inte till

    Efter sänkningen av avdragsrätten för privat pensionssparande som trädde i kraft för inkomståret 2015 så har intresset för löneväxling som ett komplement till ordinarie tjänstepension ökat dramatiskt. Bakgrunden till det är flera:

    1. Vi lever betydligt längre – pengarna ska räcka längre.
    2. Pensionsåldern väntas öka – Många ser ju inte fram emot en pension i sjuksängen utan vill nyttja tiden när man är i god fysisk form.
    3. Idag finns för anställda ingen avdragsgill sparform som på allvar kan erbjuda möjlighet att stärka upp som ett komplement till tjänstepensionen

    Vi kan hjälpa er att formulera en policy kring löneväxling och hjälpa de anställda så att de som kan tjäna på löneväxling förstår hur det fungerar och kommer igång. Läs mer om löneväxling här.

  • Direktpension

  • Kapitalrådgivning

  • Tjänstepension